De griep (influenza)

 

In de volksmond is griep de verzamelnaam voor veel infecties, zoals gewone verkoudheden. Dit is ten onrechte: griep is een infectie van de luchtwegen dat veroorzaakt wordt door een influenza virus, o.a. het H1N1-virus (Mexicaanse griep). Griep is over het algemeen onschuldig, maar u kunt er wel flink ziek van zijn. De koorts duurt vijf dagen en volledig herstel neem ongeveer twee weken in beslag. Griep kan wél gevaarlijk zijn voor mensen met een hart-, long-, of nierziekte, suikerziekte of weinig weerstand/afweer. Ook voor mensen boven de 60 jaar kan griep extra risico’s geven.

U kunt de griep herkennen aan koude rillingen, koorts, hoofdpijn, hoesten en spierpijnen. Het begint vaak plotseling. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt. Het is niet nodig om in bed of binnen te blijven, maar doe het wel rustig aan. Neem contact op met de huisarts als:

  • u benauwd of kortademig bent,
  • u veel slijm ophoest,
  • de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt,
  • u opnieuw koorts krijgt nadat die is weggeweest.

Medicijnen zijn over het algemeen niet noodzakelijk. De aandoening geneest spontaan in twee weken. Symptomen kunnen worden bestreden met paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Bij hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn door griep is paracetamol het veiligste middel om te gebruiken. De pijnstillende werking van paracetamol kan worden versterkt door coffeïne of codeïne.

Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden hiervan zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, ibuprofen en ketoprofen.

Naast deze pijnstillers zijn er ook nog antivirale middelen. Deze middelen remmen de vermeerdering van influenzavirussen. Ze verlichten zo de verschijnselen van griep en verkorten de duur van een griepinfectie met gemiddeld anderhalve dag. Ze verminderen de kans op complicaties of eventuele ziekenhuisopnames niet. Omdat de effectiviteit op het voorkómen van griep zeer beperkt is, is het voorschrijven van deze middelen voorbehouden voor niet-gevaccineerde risicogroepen. Bij het uitbreken van een wereldwijde epidemie door een agressief griepvirus zal gebruik gemaakt worden van deze groep medicijnen. Het is belangrijk deze medicijnen te reserveren voor zo’n noodscenario, omdat er bij veelvuldig gebruik snel resistentie voor deze medicijnen kan optreden. Voorbeelden van deze middelen zijn oseltamivir, ook wel tamiflu, en zanamivir.

Er zijn ook vaccins tegen griep. Dit wordt ook wel de griepprik genoemd. Het vaccin werkt doordat er hele kleine hoeveelheden van het geïnactiveerde influenzavirus worden ingespoten. Als reactie hierop maakt het lichaam hier antistoffen tegen. Wanneer u vervolgens geïnfecteerd wordt met het influenzavirus zullen de antistoffen dit virus onschadelijk maken. U zult daardoor veel minder of zelfs geen last hebben van de griep.

 

Terug