Reizigersadvisering

 

GOED VOORBEREID OP REISD

Nu de vakanties en hopelijk ook het mooie weer aanbreken geven wij u graag wat informatie over gezond blijven op reis en de voorbereidingen, die daartoe bijdragen. Gezondheidscentrum De Weide is geregistreerd en gecertificeerd in reizigersadvisering en vaccinaties inclusief gele koortsvaccinaties.

Vraag minimaal zes weken voor uw vertrek naar (sub)tropische landen advies over eventueel noodzakelijke vaccinaties en malariaprofylaxe!

•  Zonnebrand en gezond zonnen tips

Bijna iedereen is wel eens verbrand door de zon. Een lichte verbranding geeft een rode pijnlijke huid. Bij een ernstige verbranding ontstaan blaren en is de huid, rood, gezwollen en pijnlijk. Dit kan later leiden tot littekens in de huid en herhaalde verbranding geeft een verhoogd risico op huidkanker later. Als een groot gedeelte van de huid verbrand is, kunt U ziek worden of last krijgen van koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen. Vooral bij kinderen en volwassenen met een gevoelige huid is het belangrijk dat te voorkomen. Enkele tips:

. Laat de huid geleidelijk aan de zon wennen

. Kinderen en volwassenen met een gevoelige en/of lichte huid moeten zich bij elke zonblootstelling regelmatig insmeren met zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

. Vermijd blootstelling aan de zon tussen 12.00 en 15.00 uur.

. Blijf uit de zon bij extreme hitte, koorts en misselijkheid (voorkom een zonnesteek).

. Drink voldoende bij zonblootstelling. Dit geldt met name ook voor kinderen.

. Sommige medicijnen (b.v. doxycycline) maken de huid overgevoelig voor zonlicht. U kunt dit in de bijbehorende bijsluiters lezen.

Vreemde landen, vreemde ziektes

Voor reizen naar veel landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika en een aantal Oost-Europese landen zijn vaccinaties nodig. Ook voor Turkije en de noordelijke Afrikaanse landen Marokko en Tunesië worden een of meer van de hier besproken prikken aangeraden.

Welke vaccinaties zijn er nodig?

Het advies verschilt per land. Als u voor minder dan zes weken op reis gaat, gezond bent en geen binnenlanden, oerwouden of sloppenwijken bezoekt, worden meestal de volgende vaccinaties aangeraden:


Difterie-Tetanus-Polio (DTP)

De DTP-vaccinatie is één prik tegen drie ziekten:

  • Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is een keelaandoening die ook wel 'kroep' wordt genoemd. Zwelling en aanslag in de keel kunnen er zelfs toe leiden dat iemand stikt. De bacterie maakt gifstoffen die hart- en zenuwweefsel kunnen beschadigen. De bacterie wordt overgedragen via speekseldruppeltjes.
  • Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die in zand, mest en straatvuil zit. De bacterie maakt een gifstof die ernstige spierkrampen veroorzaakt. Dergelijke krampen in de ademhalingsspieren kunnen zelfs tot de dood leiden. De bacterie komt het lichaam binnen via wondjes.
  • Polio (kinderverlamming) wordt veroorzaakt door een virus. Het wordt overgedragen via de ontlasting van een virusdrager.

De meeste kinderen in Nederland zijn in het eerste levensjaar tegen DTP gevaccineerd (een serie van drie prikken).Deze vaccinatie beschermt 10 tot 15 jaar. Was uw laatste DTP-vaccinatie meer dan 10 jaar geleden, dan is het verstandig om deze te herhalen (één prik).

Heeft u deze vaccinaties nooit gekregen, dan krijgt u in principe een serie van drie DTP-prikken. Uw lichaam maakt dan voor lange tijd antistoffen aan.


Hepatitis A

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus. De lever raakt ontstoken en u kunt geel worden (geelzucht). Het virus zit in de ontlasting van de patiënt. Besmetting ontstaat bij slechte hygiëne. Voor de hepatitis-A-vaccinatie krijgt u een serie van twee injecties. Hierna bent u gedurende minstens 15 jaar beschermd. Het hepatitis vaccin kan ook vlak voor vertrek worden gegeven.


Gele koorts

Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door een mug. Er treden onder andere geelzucht en mond- en darmbloedingen op. In een aantal gevallen is de ziekte dodelijk. Met een gele-koortsvaccinatie bent u gedurende 10 jaar beschermd. Bij patiënten ouder dan 60 jaar wordt deze vaccinatie niet geadviseerd. De vaccinatie is vooral nodig voor reizen een aantal Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.


Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie. U krijgt het via besmet voedsel of vervuild water. Het is een ernstige darmziekte met hoge koorts, ernstige diarree en kans op uitdroging. Tegen buiktyfus bestaan zowel injecties als capsules. Een serie van 3 capsules beschermt meestal gedurende een jaar. Eén injectie beschermt meestal drie jaar. De kans dat u daarna toch nog buiktyfus krijgt, is zeer klein.

Malariaprofylaxe en dengue

Malaria en dengue zijn koortsende ziekten met soms nare gevolgen, die overgebracht worden door steken van bepaalde insekten. DEET is een middel dat op kleding en/of huid aangebracht kan worden om steken te voorkomen. Het middel is bij drogist en apotheek zonder recept te verkrijgen. Beschermende kleding (lange broek en lange mouwen) helpt ook om steken te voorkomen. Voor malaria zijn ook tabletten beschikbaar, die voor vooral landen in Afrika en Zuid-Amerika geadviseerd worden.


Langer verblijf of zware omstandigheden

Voor veel van de genoemde landen/streken geldt dat er voor een verblijf van meer dan zes weken of bij een verblijf in zware omstandigheden in de binnenlanden, oerwouden of sloppenwijken aanvullende vaccinaties nodig zijn. Voorbepaalde activiteiten worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd, b.v. rabiësvaccinatie bij fietsvakantie in landen waar hondsdolheid vaak voorkomt.


Meer informatie

Voor meer informatie, ook over de kosten, kunt u terecht bij het gezondheidscentrum en bij Mediq Apotheek De Weide. In de adviezen wordt rekening gehouden met uw ziekten en medicijngebruik. Verder kunt u informatie krijgen bij het Landelijk Coördinatiecentrum voor Reizigersadvisering (www.lcr.nl) en bij Travelart (www.travelalert.nl).

 

Terug